Toiletten Wel en Wee of Pecunia non olet

Er ontwikkelt zich een nieuwe trend. Grote bedrijven proberen op allerlei manieren nog meer geld te verdienen. Geld kun je natuurlijk verdienen aan de eerste levensbehoeften zoals eten en drinken. Langzamerhand merken wij dat er ook aan de toiletgang geld te verdienen valt. Iedereen moet regelmatig naar het toilet, dus ook daar valt aan te verdienen.

Tot voor kort was het zo dat je in een restaurant of tankstation onderweg gewoon even naar het toilet kon gaan. Vaak zit er dan wel iemand die de toiletten onderhoudt. Eigenlijk vinden wij dat je als klant niets hoeft bij te dragen aan het onderhoud van de toiletten, maar het blijft toch moeilijk om zonder te betalen weg te gaan.

Bij bepaalde tankstations is het niet meer mogelijk om de keuze te maken. Ook als klant ben je verplicht om te betalen om naar het toilet te gaan. Er staat dan bij het toilet een vaste prijs of je moet een muntje kopen. De prijs is meestal 50 eurocent. Een paar jaar geleden was dat gewoon een kwartje, maar dan in guldens. Nu betaal je dus meer dan vier keer zo veel. Wij vinden dit geen goede ontwikkeling. Als er zonder meer betaald moet worden voor het toilet gaan wij ergens anders tanken of eten.

Op de volgende plekken wordt geld gevraagd voor het toilet:

Bij enkele Q8 tankstations in Nederland

Bij enkele Carestel_snackbars in België

Vrijwel overal in Duitsland.

In Duitsland krijg je een kaartje dat je in kunt wisselen, maar dan moet je wel eerst naar het toilet gaan en dan pas wat eten of drinken. De kaartjes blijven een jaar geldig, maar in de praktijk betekent het dat je altijd een paar kaartjes overhoudt waar je geen geld voor terugkrijgt. Je kunt ze zelfs niet inwisselen als je de kassabon laat zien.

Wij willen hier graag meldingen binnenkrijgen van verplichte betaling voor toiletten omdat wij het een slechte ontwikkeling vinden. Als men zich zo druk maakt over wildplassen, moeten er zeker goede toiletten zijn. Vrijwel niemand zal er bezwaar tegen hebben om te betalen voor een echt schoon openbaar toilet. Maar restaurants en tankstations horen hun toiletten gewoon gratis beschikbaar te stellen.

In Oostenrijk, Spanje, Frankrijk en de Scandinavische landen zijn de toiletten nog steeds gratis. In de Scandinavische landen zijn zelfs de openbare toiletten meestal gratis en schoon.

Wij waren in de Jaarbeurs in Utrecht op de HCC. Daar hebben we gemerkt dat alles heel veel duurder was. Het lijkt erop dat je eerst een heleboel moet betalen om goedkopere producten te kunnen kopen. Voor een gewoon jaarlijks bezoek is de prijs nu veel te hoog. De toegangsprijs was veel hoger, de parkeergarage was veel duurder en daarbij nog: voor alle toiletten moest betaald worden, ook in de restaurants: 40 eurocent! Het grote restaurant was trouwens niet eens open en dat merkte je pas als je de eerste trap naar boven genomen had. Verder viel het ons op dat er maar één informatiebalie bemand was, maar dat er wel bij alle toiletten iemand zat om geld te innen. Het zag er nogal 'hebberig' uit. Dat alles maakt het voor ons niet aantrekkelijk meer om de HCC te bezoeken. Voor ons zijn er grenzen overschreden. Wij gaan nu naar de pc dumpdagen.