Toiletten Wel en Wee of Pecunia non olet
Er ontwikkelt zich een nieuwe trend. Grote bedrijven proberen op allerlei manieren nog meer geld te verdienen. Geld kun je natuurlijk verdienen aan de eerste levensbehoeften zoals eten en drinken. Langzamerhand merken wij dat er ook aan de toiletgang geld te verdienen valt. Iedereen moet regelmatig naar het toilet, dus ook daar valt aan te verdienen.
Tot voor kort was het zo dat je in een restaurant of tankstation onderweg gewoon even naar het toilet kon gaan. Vaak zit er dan wel iemand die de toiletten onderhoudt. Eigenlijk vinden wij dat je als klant niets hoeft bij te dragen aan het onderhoud van de toiletten, maar het blijft toch moeilijk om zonder te betalen weg te gaan.
Bij bepaalde tankstations is het niet meer mogelijk om de keuze te maken. Ook als klant ben je verplicht om te betalen om naar het toilet te gaan. Je gooit het geld in de automaat of je betaalt digitaal. De prijs is meestal 70 eurocent. Een paar jaar geleden was dat gewoon een kwartje, maar dan in guldens, daarna werd het 50 eurocent en nu 70 eurocent. Nu betaal je dus meer dan vijf keer zo veel.
Op de volgende plekken wordt geld gevraagd voor het toilet:
Bij enkele Q8 tankstations in Nederland
Bij enkele Carestel_snackbars in België
Vrijwel overal in Duitsland.
In Duitsland krijg je een kaartje dat je in kunt wisselen, maar dan moet je wel eerst naar het toilet gaan en dan pas wat eten of drinken. De kaartjes blijven een jaar geldig, maar in de praktijk betekent het dat je altijd een paar kaartjes overhoudt waar je geen geld voor terugkrijgt. Je kunt ze zelfs niet inwisselen als je de kassabon laat zien.
Wij willen hier graag meldingen binnenkrijgen van verplichte betaling voor toiletten omdat wij het een slechte ontwikkeling vinden. Als men zich zo druk maakt over wildplassen, moeten er zeker goede toiletten zijn. Vrijwel niemand zal er bezwaar tegen hebben om te betalen voor een echt schoon openbaar toilet. Maar restaurants en tankstations horen hun toiletten gewoon gratis beschikbaar te stellen.
In Oostenrijk, Spanje, Frankrijk en de Scandinavische landen zijn de toiletten nog steeds gratis. In de Scandinavische landen zijn zelfs de openbare toiletten meestal gratis en schoon.