Terug naar het begin
Terug naar boven
Het idee

 

 

 

 

Wanneer je als man het damestoilet binnengaat, word je meestal weggestuurd. Mannen horen in het herentoilet. Andersom ligt het niet zo zwart-wit omdat mannen over het algemeen veel toleranter zijn als er een dame het herentoilet binnengaat. Maar hoe dan ook: daar staat een plaatje dat aangeeft waar je naar toe moet. Het maakt niet uit wat je zelf voelt. Wij ontdekten dat er op het gebied van de verwijzingen een enorme verscheidenheid bestaat.
Het zou leuk zijn als u deze pictogrammen ook zelf kunt zien. Daarom geven wij meestal de vindplaatsen erbij, want het is heel spannend om ze inderdaad op een deur aan te treffen. Misschien wel net zo spannend als om de Mona Lisa in het echt in het Louvre te zien.

Soms is er alleen maar een pictogram van een van beide figuren of aanduidingen, soms is er een afbeelding zoek of is er een afbeelding zonder adres. Wie ons aan dat adres kan helpen, kan ook contact met ons opnemen.
In de loop van de jaren zullen er ongetwijfeld plaatjes verdwenen zijn van de deuren of misschien zijn ze vervangen door andere. Ook dat horen wij graag van de bezoekers aan deze site.
De laatste tijd zijn er steeds meer plaatjes van genderneutrale toiletten. Dat is ook heel logisch maar er zullen, naast de dames- en herenplaatjes, toch ook altijd leuke plaatjes van genderneutrale toiletten zijn.

Waarschijnlijk zijn bijvoorbeeld de plaatjes hiernaast verdwenen. Het zijn gewone blaadjes papier die op een stukje hout bevestigd zijn.

We vonden ze in het Havengebouw in Bodø in Noorwegen.

We hebben deze foto's gemaakt op 25 juni 2002. Maar omdat het tekeningen op papier zijn, zullen die wel verwijderd zijn of vervangen.

Noorwegen, Havengebouw in Bodø Noorwegen, Havengebouw in Bodø
Soms vinden wij maar op een van de deuren een afbeelding. De andere afbeelding is dan weg of kapot. Het zou leuk zijn als iemand dan het bijbehorende plaatje voor ons heeft. Neem dan contact op met ons. Wij zetten het plaatje er dan bij en vermelden ook van wie wij het ontvangen hebben.
Het plaatje hiernaast vonden wij in mei 2003 in Spanje. Het stond op de deur bij een tankstation van Petronor in Zubiri in de Pyreneeën.  

Onze interesse naar de 'Scheiding der wegen' is opgewekt door onze studie waarbij wij onder andere onderzocht hebben of kinderen van verschillende herkomst ook verschillend oordeelden over verhalen en boeken. Vanzelfsprekend waardeerden niet alle kinderen dezelfde boeken, maar dat het verschil in waardering te maken zou kunnen hebben met het verschil in herkomst bleek een verkeerde gedachte.

Er was wel een grote scheiding in waardering van (jeugd)literatuur, maar die scheiding had meer te maken met het verschil tussen jongens en meisjes dan met het verschil tussen de herkomst van de kinderen. Vanzelfsprekend waren dit de grote lijnen. Individueel waren er wel degelijk verschillen. Enkele jongens waardeerden ook meisjesboeken en sommige meisjes vonden jongensboeken leuk. Dit laatste hebben wij verder niet onderzocht. Dat zou te ver voeren. Maar het bracht ons wel op de gedachte om eens te kijken waar die verschillen nog meer duidelijk werden. Die verschillen werden dus onder andere duidelijk bij de afbeeldingen op de toiletdeuren.We hebben intussen een hele verzameling en zullen regelmatig nieuwe afbeeldingen op deze site zetten. Als dat mogelijk is, vertellen we er ook wat meer bij.